Bevar Christiania!*

>> 26.2.11

Nu re, tas brīdis ir pienācis, kad virsrakstā minētais sauklis atkal ir kļuvis aktuāls. Pēc 7 gadus ilgas tiesāšanās Dānijas valstij, jebšu precīzāk - Kopenhāgenai, tika piešķirta uzvara tiesā un attiecīgi arī tiesības uz šiem 40 iekārojamajiem zemes hektāriem, kuri pirms tam 40 gadus sazin kāpēc pilsētai nebija īsti vajadzīgi. Nu jā - tāda platība tuvu centram un ar pieeju ūdeņiem ir tīri iekārojama visādiem "attīstītājiem" un citiem "zinātājiem, kā vajag un kā būs". Labi, ka dāņiem nav pašiem sava mūsējā buldozera analoga! :D
Šī te ir galvenā ieeja Kristiānijā, un attiecīgi - izeja no Eiropas Savienības. Kristiānijā darbojas savi likumi, neatkarīgi no Dānijas vai Eiropas ietekmes - piemēram, tāds smēķēsanas aizliegums telpās šeit gluži vienkārši nedarbojas.

Šīs te droši vien ir tās pašas slavenās armijas kazarmas, kuras 1971 gadā pritonizēja hipiji. Un toreiz, protams, valdība to atļāva - lai jau dzīvo, būs mums savs "sociālais eksperiments". Un sabiedrība auga un attīstījas līdz 850 oficiālajiem iemītniekiem - viņi remontē vellapēdus, izgatavo un tirgo suvenīrus un rotaslietas, rada mākslu, audzina bērnus, daļa strādā "normālajā Kopenhāgenas daļā". Ir savi klubi, veikali, radio, TV. Un tas viss, diemžēl, arī apaudzis ar visādu drazu - vietējie, oficiālie kristianīti piecieš tūristu barus (jo tūrists pērk - viņš grib sēdēt ielas malā ar alu un aizvest mājās maiku ar Kristiānijas karogu), piecieš Grenlandes inuītus, kuri alkohola apgarotām sejām dirn pie stūriem (koloniālās politikas sekas, kā jau daudzviet Eiropā), bet droši vien trakākā un bīstamākā lieta kas jāpiecieš ir rokeru bandas, kurām labprāt gribētos kontrolēt tik vilinošu un atklātu vieglo narkotiku tirgu, un lai to panāktu, viņi reizēm atļaujas pat pašaudīties.
Aber šī ir ieeja ļoti omulīgā suvenīru veikaliņā. Un neviens man neiestāstīs, ka nopulēta, stiklota fasāde ir jebkādā veidā pārāka par, piemēram, šādu.
Tā zīme "No photo" pašas galvenās ielas - Pusher street - galā neatrodas nejauši. Uz šīs ielas fotoaparātu labāk ārā nevilkt - noraus asti! Tas dēļ hašiša un citiem vieglajiem produktiem, kuri turpat ielas malās brīvi tiek tirgoti pie galdiņiem. Smagās narkotikas Kristiānijā ir aizliegtas, to nosaka vietējā likumdošana.
Apmēram tā - "šito graustu nojaukt, iemītniekus patriekt, tās nesmukās laivas sadedzināt, zirgu, kurš turpat netālu ganās - desās, zemi pārdot, uzbūvēt villu... ūdenī būs jahta, apkārt, protams, žogs, un neiztikt arī bez uzraksta "Privātīpašums! Ieeja aizliegta!"" :D
Šo skaisto un eleganto, kokā iekārtoto mitekli es jau sev biju noskatījis, bet tagad laikam nāksies pagaidīt un novērot, kā attīstīsies notikumi.
P.S. BEVAR CHRISTIANIA!!! n n n (*Saglabājiet Kristiāniju!)

Read more...
Related Posts with Thumbnails

JAUNĀKAIS

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

UZ AUGŠU / BACK TO TOP